MENU

Reisplannen voor Indonesië

Niet eerder maakte ik zo’n verre reis als deze zomer en niet eerder reisde ik met zo’n grote groep. We gingen namelijk met mijn hele schoonfamilie naar Indonesië, het land waar mijn schoonvader vandaan komt.


Plannen om naar Indonesië te gaan

Al vanaf dat ik een relatie kreeg met Timon, leek het mij mooi om eens naar Indonesië toe te gaan. Mijn schoonvader heeft er namelijk de eerste 14 jaar van zijn leven gewoond. Timon heeft zijn eerste keer Indonesië ervaren als een beetje thuis komen. Het land is onderdeel van het leven van zijn familie en toch ook onderdeel van wie Timon is.

Het leek ons mooi om bijvoorbeeld onze huwelijksreis daar te laten plaatsvinden, maar we trouwden in de periode dat corona op kwam. Zo’n verre reis maken kon toen natuurlijk niet. Onze huwelijksnacht was in een mooi hotel, maar daarna hebben we geen huwelijksreis meer gedaan.

Al snel na ons huwelijk raakte ik in verwachting van ons zoontje Benjamin. Hij werd geboren in de periode dat de coronamaatregelingen eindelijk wat minder werden. Een reis naar Indonesië leek ons inmiddels iets voor over een paar jaar en mogelijk nooit. Ik had niet durven dromen dat er weer zoveel mogelijk zou zijn na corona.

Iedereen gaat?

In de zomer van 2022 kwam het idee op om in zomer 2023 met de hele familie van Timon naar Indonesië te gaan. Een grote onderneming, want inmiddels bestaat de familie uit 34 mensen, waarvan 15 kinderen. Timon heeft namelijk 8 broers en zussen en de meeste daarvan zijn getrouwd en hebben kinderen. Het was dus heel bijzonder dat iedereen dit zag zitten! Vooral ook omdat alle kinderen onder de 10 jaar zijn. Natuurlijk besloten we mee te gaan!

Reisplannen loslaten

Wanneer Timon en ik op vakantie gaan, denk ik alles uit en reserveer ik alles. Dit keer heb ik het los gelaten. De hele reis werd uitgedacht door het gezin van Timon. Meerdere keren hebben ze vergaderd over hun plannen. Hierbij had ik uiteraard wel de mogelijkheid om mijn voorkeuren aan te geven. Het was wel leuk om dit hele organiseren een keer los te laten. Vooral ook omdat anderen al ervaring hadden met reizen naar Indonesië en wel wisten wat ze deden.

We hadden alsnog genoeg te doen ter voorbereiding. Zo hebben we nog heel wat aankopen gedaan, die nuttig waren voor deze reis. Daarnaast werd mij gevraagd om een reisboekje voor de kinderen te maken, wat ik vol overgave heb gedaan. Zo kreeg ik gelijk meer grip op de reis.

De reis

12 juli was het zo ver. We vertrokken met het eerste deel van de familie naar Indonesië. De andere familieleden volgden een paar dagen later. De eerste plek die we als complete familie bezochten, was de plek waar mijn schoonvader de eerste 14 jaar van zijn leven heeft doorgebracht, in Jakarta. Daarna reisden we verder door Java en splitste de groep weer op. Wij zaten in de groep naar Kalimantan. Ongeveer een week reisden we opgesplitst in 3 groepen en daarna kwamen we weer bij elkaar. Heel leuk, want iedereen had inmiddels andere bijzondere dingen beleefd. Samen reisden we nog verder door Java en daarna vertrokken we naar Bali, waar we nog een aantal ontspannen dagen hadden. Wij zaten met ons gezin in de tweede groep die naar huis ging. Er ging een groep een dag eerder weg en de laatste groep bleef nog een week langer op Bali.

Ben je benieuwd naar hoe we de reis beleefd hebben? Hierover schrijf ik nog een volgende blog!