MENU

Het benefietconcert van The Beautiful Unseen

Zoals ik al had aangekondigd vond 17 juni het benefietconcert plaats van The Beautiful Unseen. Zelf ging ik er naartoe om deze gebeurtenis op doek vast te leggen. 

Organisatie: The Beautiful Unseen Artiesten : YelloFox en Singing from the Heart Fotograaf:Remco Koers  Videograaf: Jari Bak Locatie: Vincentius Hof

17 juni

Mijn ouders hadden zich aangemeld als deelnemer voor het concert. Ze wonen dicht bij mij in de buurt. Ze besloten daarom om mij te helpen met het dragen van alle spullen voor het livepainten. We gingen namelijk met ov. Ongeveer om 6 uur kwamen we aan bij de tuin van Vincentius Hof. Daar stond alles voor het concert al bijna klaar. Het was midden in Den Haag, maar toch voelde het heel intiem en knus. Een heel team was druk bezig om de laatste details in orde te maken.

Aan de slag!

Vantevoren hadden Esther en ik al nagedacht over wat mooi zou zijn voor het schilderij. Terplekke kreeg ik toch een ander beeld in mijn hoofd van wat mooi zou zijn. Dit overlegde ik met haar en daarna zette ik mijn spullen klaar op de plek waar ik dit het mooist kon vastleggen. Hierbij hield ik rekening met het openhouden van een goed looppad. Dit zorgde er wel voor dat ik aardig dichtbij een struik aan stond. Dit was wat onhandig met schilderen af en toe en er kwamen des te meer beestjes op mij, maar het was alsnog zeker de beste plek!

Toen ik mijn spullen klaar had staan en begon te schilderen, druppelden de bezoekers binnen. Ook ging het koor vast inzingen. De bezoekers reageerde gelijk al heel nieuwsgierig en enthousiast op dat ik stond te schilderen. Eerst begon ik met de achtergrond: het tuinhuisje en de tuin.

Het eerste optreden

De eerste mensen die optraden waren van Singing From The Heart. Het was een klein gospelkoor. Ze zongen heerlijk ontspannen muziek, met mooie teksten. Tijdens dit optreden begon ik de mensen op hun stoelen te schilderen. 

Na hun optredenvond een pauze plaats, waarin veel van de bezoekers even nieuwsgierig kwamen kijken. Ze leken allemaal erg onder de indruk van wat ik al had staan. Het koor had ik niet geschilderd, want Esther en ik hadden afgesproken dat ik de band die na de pauze optrad vast zou leggen. Deze band zette alles in de pauze vast klaar om hierna op te gaan treden. Omdat ik wel zo snel mogelijk met hun op het doek aan de slag wilde, vroeg ik ze om even stil te staan voor een foto. Gelukkig vonden ze hier op een gegeven moment even een moment voor.

Het tweede optreden

Na de pauze vond het tweede optreden plaats. Dit was weer een heel ander optreden, namelijk van Yello Fox. Vol passie traden ze op. De tijd begon voor mij wat meer te dringen, want het doek moest wel na hun optreden af zijn. Ze zouden 10 nummers gaan zingen; gaven ze na een aantal nummers aan. Even vielen er hele kleine regendruppels uit de lucht, maar gelukkig bleef het daarbij en kon ik blijven schilderen. Hun optreden liep wat uit, waardoor ik net wat meer tijd kreeg.

Bieden op het schilderij

Het schilderij was precies op tijd af. Ik had er iets meer dan 3 uur de tijd voor gehad en was zelf erg tevreden over wat ik in deze tijd had weten neer te zetten. Nu konden mensen op het schilderij gaan bieden. Het was toch een gok of dit wat zou gaan opleveren. Het was immers een gelegenheid dat voor de meeste bezoekers niet van heel veel betekenis zal zijn. Het is zeker niet als bij een bruiloft, waarbij het bruidspaar daarna een schilderij heeft van hun eigen feest, maar een liefdadigheidsconcert waar de persoon die mee biedt aanwezig was. De bezoekers mochten bieden vanaf 150 euro.

Het resultaat

Het laatste bod dat werd gedaan was 500 euro. Een mooi bedrag voor deze gelegenheid. Ik merkte wel dat ik van meer betekenis was geweest, dan het zorgen dat The Beautiful Unseen meer opbrengst zou hebben aan deze avond. Veel bezoekers kwamen na het concert nog even kijken bij mijn werk en wilde er nog een foto van maken. Het maakte de avond een beetje extra bijzonder voor elke bezoeker. Het voegde wat toe aan hun beleving van de avond. Een man vertelde dat hij een familielid had die kunstenaar was, maar dat hij hem nog nooit had zien schilderen. Hij vond het heel mooi dat hij dit proces nu door mij kon meekrijgen. Er waren nog best wat mensen die nog niet eerder iemand tijdens een bijzondere gelegenheid hadden zien schilderen.

Het was een hele mooie avond om bij aanwezig te zijn geweest! Met passie vertelde Esther over haar werk en er werd met veel liefde door vrijwilligers en bezoekers bijgedragen aan deze avond. Er waren allemaal heerlijke taartjes gemaakt door een vrijwilliger, voor in de pauze bijvoorbeeld. De sfeer was ook heel fijn! 

Bekijk hier de aftermovie: