MENU

Bruilofttips deel 1

In de afgelopen 15 jaar heb ik ruim 100 bruiloften mogen meemaken. Naast dat ik zelf ben getrouwd, heb ik een stuk of 10 bruiloften meegemaakt als daggast en nog een aantal gewoon als gast, maar natuurlijk vooral een heleboel doordat ik livepainter ben. Elke bruiloft is bijzonder en heeft weer andere mooie hoogtepunten. De tips in deze blog schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. 

Over elk onderdeel van de bruiloft en de voorbereiding valt wel iets te schrijven. Vandaar dat ik heb besloten mijn tips te verdelen onder meerdere blogs. In deze blog heb ik het over hoe je kunt beginnen met de trouwplannen voor jullie dag en deel ik mijn gedachten over kinderen op jullie bruiloft.

Deze blog is geïllustreerd met foto's die Danielle van Ommen van onze bruiloft gemaakt heeft.

Begin op tijd!

Een tip die ik vooraf wil geven is “begin op tijd!” Hoe eerder jullie beginnen met het organiseren van jullie bruiloft, hoe meer ontspannen jullie alles kunnen regelen. Reserveer zo snel mogelijk de locatie naar jullie wens, zodat jullie niet beperkt worden door het aantal data dat nog over is om deze locatie te boeken. Boek zo snel mogelijk de leveranciers naar jullie wens. Is dit een jaar van te voren, dan ben je in veel gevallen voordeliger uit, omdat de meeste leveranciers elk jaar met hun prijzen omhoog gaan.

Start

Jullie bruiloft kunnen jullie heerlijk zelf uitdenken. Het is jullie dag en jullie bepalen alles! In elk geval is dit het geval bij de meeste Nederlandse bruiloften. Er zijn zo veel keuzes om te maken! Dit klinkt voor het ene bruidspaar als genieten, maar anderen kunnen hierbij door de bomen het bos niet meer zien. “Waar beginnen we?” Regelmatig lees ik deze vraag op sociale media. Er is zo’n groot aanbod en er moet zo veel worden geregeld! Jullie kunnen het zo groot en zo klein maken als jullie willen. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om mee te beginnen.

Budget opstellen: Elke bruiloft kost geld, tenzij je alleen voor de gemeente trouwt, zonder iets er omheen. Bij alles wat jullie eromheen willen, heb je te maken met een budget. Voordat je in de wolken raakt van een locatie, of de ideale jurk, is het wel zo fijn om te weten of het binnen jullie budget ligt. Bedenk wat jullie in totaal te besteden hebben en hoe jullie dit geld willen verdelen over verschillende onderdelen van jullie dag. Het is dan ook handig om op te schrijven wat iets uiteindelijk gekost heeft, om te zien of jullie nog binnen budget zitten. Een saai en zakelijk onderdeel van het plannen, maar wel heel inzicht gevend. Timon zie bijvoorbeeld bij elk onderdeel waar we voor besloten te gaan “Ow, die kosten vallen nog wel mee!” Alle kosten los van elkaar kunnen mee lijken te vallen, maar wanneer je alles bij elkaar zet, kunnen jullie toch al heel wat hebben uitgegeven.

Bij elke keuze die jullie maken kunnen jullie de begroting ernaast leggen. Er zullen vast dingen duurder of goedkoper uitvallen dan verwacht. Dan is het handig om deze begroting hier gelijk op aan te passen, zodat jullie niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Moodboard: Jullie hoeven geen moodboard te knutselen, maar het is wel fijn om op jullie manier een beeld te vormen van jullie wensen. Zelf heb ik veel gebruik gemaakt van Pinterest. Een voordeel daarvan is dat jullie visueel kunnen maken wat jullie mooi en leuk vinden. Het kan geen kwaad om het ook even over de jurk van de bruid te hebben. Wat lijkt je partner mooi, als het gaat om hoe je er uit zult zien op jullie dag? Wat mag er vooral niet ontbreken aan jullie dag en wat hoeft er vooral niet? Het is handig om dit op te schrijven.

Gastenlijst opstellen: Bij heel veel keuzes die jullie voor jullie bruiloft gaan maken, is het handig als jullie een beeld hebben van hoeveel gasten jullie verwachten. Willen jullie alleen daggasten, of bijvoorbeeld nog weer andere gasten in de avond? Is er een bepaald moment waarop jullie wensen dat bepaalde gasten vertrekken? Het aantal gasten bepaald hoe groot de locatie moet zijn en hoeveel jullie kwijt zijn aan eten en drinken. Dat zal dan ook veel met jullie budget doen

Locatie bepalen: Jullie hoeven niet direct te weten welke locatie jullie kiezen. Het is wel aan te raden om als een van de eerste onderdelen te regelen. Het is vooral van belang dat jullie zo aan het begin van het regelen van jullie bruiloft weten waar jullie ongeveer willen trouwen. Is dat in jullie eigen woonplaats, of op een klein eiland? Misschien in een bepaalde provincie, of juist vlakbij een bepaald landschap waar jullie een mooie herinnering aan hebben. Wanneer jullie dit bepaald hebben, hebben jullie al een aardig kader. Jullie kunnen er dan bijvoorbeeld voor kiezen om leveranciers uit die omgeving te kiezen.

Timon en mij maakte het niet zo veel uit waar in Nederland we zouden trouwen. Er zouden altijd bezoekers ver moeten rijden, omdat onze familie verspreid over het land woont. Wel wilden we binnen Nederland trouwen.

Kinderen

Nog voor dat jullie van alles gaan regelen is het handig om te weten of jullie het fijn zouden vinden als familieleden en vrienden hun kinderen meenemen naar jullie bruiloft. Het is bijvoorbeeld al handig, wanneer jullie een keus maken voor een bepaalde trouwlocatie.

Wel of geen kinderen: Een bruiloft is jullie dag. Denk je dat jullie dag beter wordt zonder kinderen, kies er dan vooral voor om geen kinderen uit te nodigen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat ouders kinderen eerder bij iemand te logeren zullen hebben en wel alcohol kunnen drinken en zich niet druk hoeven te maken om hun kind op de bruiloft. Jullie hoeven daarnaast niets te regelen voor kinderen.

Wij kozen ervoor om kinderen vooral wel op onze bruiloft te laten komen. We hebben veel neefjes en nichtjes. Die mochten voor ons niet ontbreken. We vonden dat kinderen voor een stukje levendigheid zorgde op de bruiloft. Ze zorgen voor schattige en grappige momenten. Dit vonden we erg leuk om terug te zien op de foto’s.

Activiteiten voor kinderen: Er zijn bruiloften die eigenlijk wel saai te noemen zijn voor kinderen. Kinderen zijn wel welkom, maar er is niets geregeld voor de kinderen. Zelf vind ik het fijn als iedereen kan genieten van een feest dat ik organiseer, dus dit zou ik proberen te voorkomen. In mijn beleving hoef je geen hele springkussen voor ze te regelen, of een Nanny. Dat is natuurlijk wel leuk, maar er zijn ook andere manieren om kinderen een leuke tijd te geven tijdens de bruiloft.

Wat je regelmatig ziet zijn tasjes voor de kinderen. Wij hadden dat ook. Ik vond het superleuk om per kind een tasje samen te stellen. Ik maakte een doeboekje met illustraties en puzzels, voor in elk tasje. Er zaten kleurtjes in, lekkers, en een cadeautje per leeftijd. We hadden 10 kinderen op onze bruiloft, die allemaal 8 jaar en jonger waren.

Wat vooral fijn is, is als de locatie geschikt is voor kinderen. Hierbij denk ik aan een locatie met veel beweegruimte. Een buitenlocatie, of een locatie waar de kinderen ook naar buiten kunnen is hiervoor fijn. Het strand is natuurlijk erg leuk, al zullen kinderen wel snel nat en vies worden. Wij trouwden bij Kasteel Groot Buggenum. Dat is een locatie met veel buitenspeelruimte, al is het wel fijn als een ouder op de kinderen let.

Soms zijn er bij locaties al leuke activiteiten om te doen. Er zijn bijvoorbeeld locaties met een minigolf. Dit zag ik bijvoorbeeld bij Hoeve Landzicht. Vooral met iets oudere kinderen is dit erg leuk! Is dit er niet, dan kun je zelf bijvoorbeeld grote spellen kopen. Misschien hebben jullie familieleden met bijvoorbeeld een groot schaakbord, een sjoelbak, of een grote “mens erger je niet”.

Bijzondere taken voor kinderen: Tegenwoordig zie ik heel veel bruidsparen die al kinderen hebben. Er zijn meerdere leuke manieren om ze te betrekken bij de huwelijksvoltrekking. Ze kunnen ook wat ondertekenen en er kan ook een gelofte naar hen worden uitgesproken bijvoorbeeld. Ook als jullie zelf nog geen kinderen hebben, is het leuk om de kinderen die aanwezig zijn een bijzondere taak te geven. Een dochter van mijn neef mocht bijvoorbeeld onze ringen komen brengen. Twee nichtjes van Timon mochten met mij naar buiten lopen, aan het begin van de ceremonie, om mijn sleep te dragen. Bloemenmeisjes vind ik ook altijd leuk. We hebben de taken vooral niet ver van te voren verdeeld, want vooral kleine kinderen kunnen een taak op het laatste moment toch erg spannend vinden en liever niet willen uitvoeren. Op de dag zelf vroegen we of de kinderen een bepaalde taak zagen zitten.

Kleding voor de kinderen: Op de meeste bruiloften zien kinderen er wel netjes uit. Het is bijvoorbeeld leuk als ze matchen met hun ouders. Het zijn vaak de kinderen van het bruidspaar, of een paar van familieleden die er echt uit zien als bruidskinderen. Ik vond het leuk als alle kinderen de kans kregen om er uit te zien als bruidskinderen. Ze mochten dus allemaal op hun mooist in witte jurkjes en met leuke pakjes komen. De kinderen voelen zich dan niet alleen mooi, het staat ook nog eens erg leuk op de foto’s! Wij hadden twee meiden die liever in een mintgroen jurkje kwamen en niet in een wit jurkje. Helemaal prima! We vonden het vooral fijn als de kinderen zichzelf mooi voelden, die dag.

Inspiratie

Nadat jullie weten wat jullie voor ogen hebben als het gaat om jullie budget en jullie wensen, dan kunnen jullie opzoek gaan naar leveranciers en de locatie. Ik kan niet adviseren hoe jullie bij “de” leverancier/ locatie zullen uitkomen, maar hier heb ik wel wat wegen op een rijtje gezet.

Online: De beste manier om leveranciers te vinden, is in mijn beleving online.

Sociale media zijn hier heel handig voor. Daar zijn vaak de meest recente ervaringen van leveranciers te zien. Wat ze delen zegt iets over wie ze zijn.

In eerste instantie verwacht ik dat jullie zullen gaan Googlen. Vergeet dan vooral Google Maps niet, want op die manier kunnen jullie gelijk zien of er bepaalde leveranciers in de buurt wonen van waar jullie willen trouwen.

Er zijn verzamelsites met heel veel leveranciers, zoals The Perfect Wedding. Heel veel leveranciers kiezen ervoor om hier niet op te staan, of minder duidelijk, omdat het geld kost om hier zichtbaar te zijn. Er zijn sites waarbij meerdere leveranciers die hetzelfde te bieden hebben te boeken zijn. Deze sites zijn er ook voor livepainters. Dit kan veilig voelen, maar dit is vaak ook wat duurder, omdat een deel van de opbrengst naar de oprichter van de site zal gaan en dus niet alles naar de gekozen leverancier. Deze leveranciers hebben vaak ook hun eigen websites en zijn vaak ook op die manier te boeken.

Soms is het handig om in groepspagina’s van Facebook te zitten en daarin advies te vragen. Dat is misschien wel het fijnst, wanneer jullie geadviseerd willen worden voor bepaalde leveranciers. Er komen nog wel eens leuke acties voorbij. Zo kwamen wij bij onze fotograaf. Zij was gezinsfotograaf en wilde voor een gereduceerd tarief ervaring opdoen met het fotograferen van bruiloften. Wij hadden geen andere fotograaf willen kiezen!

Open Toptrouwlocatie Route: 5 keer per jaar vindt de Open Toptrouwlocatie Route plaats. Naast dat ik het zelf al heel lang de moeite waard vind om hier onderdeel van uit te maken, hebben mijn man en ik ook dankbaar gebruik gemaakt van deze route, tijdens het plannen van onze dag. Eigenlijk had ik al in mijn hoofd welke locatie mijn voorkeur had, nog voor we samen zijn gaan kijken. Dit kwam omdat ik onze trouwlocatie was tegen gekomen tijdens een van mijn livepaintopdrachten. Timon vond deze locatie ook gelijk geweldig, maar wilde toch meer hebben gezien. Hij had immers nog niet zoveel locaties gezien als ik. We kozen hele diverse locaties die ons aanspraken uit de lijst van de Open Toptrouwlocatie Route en gingen hier langs tijdens een van deze dagen. De locaties waren aardig verspreid over Nederland, dus onze dag was flink vol met door Nederland reizen. Het bezoeken van deze locatie gaf heel veel inzicht in wat we wel en niet fijn vonden. Het is echt een aanrader!

De opstelling van de locatie is vaak als voor een bruiloft, zodat jullie al een beetje een beeld krijgen van hoe jullie dag er uit kan komen te zien.

Op een deel van de locaties kunnen jullie gelijk kennis maken met leveranciers waarmee de locatie graag samenwerkt. Zelf sta ik tegenwoordig altijd bij Het Spaanse Hof, in Den Haag. Dit kan heel fijn zijn wanneer jullie daar besluiten te trouwen.

Niet alle locaties zijn via deze route te bezoeken. Denk dus vooral niet dat wat er op die site te vinden is, de enige opties zijn. Onze eigen trouwlocatie is bijvoorbeeld geen onderdeel geweest van de route. Jullie kunnen elk restaurant wat jullie goed beviel vragen of jullie daar kunnen trouwen en wie weet kan het. Laat je vooral niet beperken door sites waar trouwen groot gepromoot wordt.

Beurzen: Er zijn heel veel bruidsbeurzen in Nederland. Allemaal hebben ze wel wat. Sommige zijn heel grootschalig. Daar moet je meestal ook wel voor betalen. Anderen zijn heel klein en gratis. Elke beurs heeft zijn voor en nadelen. Het zijn in mijn beleving vooral leuke uitjes om inspiratie op te doen.

Als jullie een leverancier graag live ontmoet is dit een mooie kans! Jullie ervaren dan gelijk hoe de klik is met de leverancier. Het mooie is dat jullie hiervoor geen afspraak hebben moeten maken met de leverancier en jullie makkelijk toch voor een ander kunnen gaan. Dit is wat ongemakkelijker, wanneer jullie buiten een beurs om een afspraak inplannen met een leverancier. Er zijn zat leveranciers die niet op beurzen staan. Zelf heb ik veel op beurzen gestaan, maar doe ik dat nu al een paar jaar niet meer. Wie weet dat ik het nog eens doe. Het is een investering als leverancier, die niet iedereen wil maken. Vooral op de grote beurzen zullen niet direct de meest voordelige leveranciers staan.

Bij een lokale beurs zul je eerder lokale leveranciers ontmoeten. Het is handig als deze beurs vlakbij de locatie is waar jullie trouwen, want als jullie hier leveranciers van kiezen, zullen ze minder ver hoeven te reizen en zullen er minder reiskosten bij komen.

De eerste keer dat ik als bezoeker bij een grote bruidsbeurs was, was ik met mijn schoonzussen. Een van hen ging trouwen. Ze vond de beurs maar niets en we zijn er niet lang geweest. Wat haar niet beviel, was dat iedereen haar wilde benaderen. Leveranciers staan er om jullie als klant binnen te halen. Zelf ben ik met een vriendin naar de 9 maandenbeurs geweest en had ik hier helemaal geen last van. Het is dus vooral een persoonlijk dingetje. Weet je niet hoe je dit gaat ervaren? Ga dan vooral eerst naar een gratis beurs. Dat is gelijk een vuurdoop, want hier zullen in verhouding eerder minder bezoekers op af komen, is mijn ervaring.

Tijdschriften: Er zijn een hoop tijdschriften die je kunt kopen of krijgen over trouwen. Zelf vond ik die al van kinds af aan leuk om door te kijken. Heerlijk wegdromen in mooie plaatjes van wat er allemaal mogelijk is voor een bruiloft en in de mooie verhalen. Een leuke bron van inspiratie is dit zeker! Zelf heb ik er uiteindelijk niets uit gehaald voor onze eigen bruiloft. Het voegde voor mij vooral wat toe aan het toeleven naar onze grote dag.

Hulp

Hulp bij jullie dag is bijna onvermijdelijk. Alle plannen kunnen jullie zelf uitdenken, maar jullie willen ook dat de dag soepel verloopt en jullie zorgeloos door de dag kunnen komen. Het kan fijn zijn als iemand aangeeft waar en wanneer mensen kunnen gaan zitten en wat het volgende onderdeel van de dag zal zijn. Leveranciers willen soms vragen stellen tijdens de dag en dan is het fijn als hier een aanspreekpunt voor is en dat jullie dat niet hoeven zijn.

Niet alleen op de dag zelf is het fijn als jullie hulp hebben. Ook in de voorbereiding kan dit heel fijn zijn! Jullie kennen vast mensen die al getrouwd zijn. Hiermee kunnen jullie in gesprek, voor advies. Het kan fijn zijn om hulp te hebben bij het schrijven van adressen en het versturen van alle uitnodigingen. Vaak doet een ceremoniemeester een extra brief voor een verrassing bij de uitnodiging. De ceremoniemeester regelt vaak ook binnen de door jullie gegeven kaders dat er gespeecht wordt door mensen, of andere stukjes worden gedaan.

Familie en vrienden inschakelen: Een optie voor hulp is het vragen van familie of vrienden. Wij hebben een stel uit Timon zijn familie gevraagd om ceremoniemeester te zijn. Zij vonden dit gelukkig erg leuk en hebben dit duidelijk met passie gedaan. Kies uiteraard vooral iemand die hiervoor wil gaan en er plezier in heeft.

Mijn broer was eens de enige ceremoniemeester op een bruiloft en dit vond hij toch wel een grote taak. Het is fijn als deze taak onder tenminste 2 mensen verdeeld kan worden. Het is dan wel fijn als deze mensen elkaar mogen. Als ze elkaar al kennen en jullie al weten dat ze goed kunnen samenwerken, of elkaar goed aanvullen is dat helemaal fijn!

Professionele weddingplanner: Wil je vooral niemand een taak hoeven geven op jullie dag, dan kunnen jullie hier iemand voor inhuren. Jullie kunnen zo veel uit handen geven als jullie willen. Weddingplanners kennen veel leveranciers en doen ook nog wel eens de decoratie voor bruiloften. Op jullie dag kunnen ze ervoor zorgen dat alles goed geregeld wordt.