MENU

Benjamin op doek

Nog voor ik een kind had, leek het mij leuk om meer kinderschilderijtjes te maken. Niet zomaar van plaatjes van internet. Het liefst werk ik altijd vanuit mijn eigen beeldmateriaal. Kinderen zijn zo heerlijk puur. Benjamin is nu natuurlijk mijn favoriete model! Terwijl ik hem schilder, zit ik weer even in het moment waarop ik Benjamin zo zag. Ik laat hem vooral niet poseren, maar maak foto’s wanneer hij ergens mee bezig is en schilder deze. Ik kies de meest vertederende momenten. Momenten die ik graag onthoud.

Vaderdag 2022

Voor Vaderdag 2022 maakte ik mijn eerste kleine schilderijtjes van Benjamin. Een schilderijtje voor mijn vader en voor mijn man; Timon. Hierbij keek ik vooral naar een mooie foto van hun samen. Mijn vader terwijl hij Benjamin voorleest en Timon terwijl hij Benjamin helpt met staan. In de periode van de foto begon Benjamin net steeds meer te staan, dus past het voor mij ook bij die periode.

Benjamin met een roodborstje

Op het volgende schilderijtje dat ik van Benjamin maakte zit Benjamin voor het eerst in het gras. Het was tijdens onze vakantie bij Landal. We hadden een tuintje bij ons huisje en daar kon hij mooi even in het gras zitten. Het was heerlijk weer, dus zijn jasje kon al uit. Er was geen vogeltje, maar ik vond het wel wat toevoegen om die erbij te schilderen. Een werk mag van mij wel wat fantasie hebben. Het past voor mij ook wel bij mijn beleving onze Landalvakantie, aangezien daar veel vogeltjes en eekhoorntjes zijn. Het maakt het beeld net iets vertederender.

Benjamin met Sinterklaas

Hierna maakte ik een schilderijtje van Benjamin tijdens de periode dat Sinterklaas in het land was. De avond voor dit moment had hij zijn schoen gezet. Hij leek een beetje te begrijpen dat het cadeautje van Sinterklaas zou kunnen zijn gekomen. De Sinterklaas poppenkastpop en de knuffel van het paard van Sinterklaas waren in deze periode aardig favoriet. Hier wees hij naar het raam, waar hij zijn schoen in de vensterbank mocht zetten. In zijn andere hand hield hij Sinterklaas en het paard vast. Voor mij is het een mooie terugblik op deze Sinterklaasperiode waarin hij het feest al een beetje mee begon te krijgen.

Kerstkaart

Met kerst maak ik al jaren een eigen kerstkaart. In 2021 had ik hiervoor een foto van Benjamin gebruikt, maar in 2022 leek het me leuk om Benjamin hiervoor te schilderen. Dat schilderijtje is niet van een foto die ik zelf maakte, maar een foto die de gastouder van Benjamin maakte. Blijkbaar vond Benjamin het erg leuk om naar deze sneeuwlamp te kijken. Om het beeld wat meer in de kerstsfeer te brengen, heb ik de achtergrond donker als de nacht geschilderd en sneeuw om Benjamin heen.

De oude HEMA

Een ander schilderijtje van Benjamin is vanuit een foto die ik in de HEMA maakte(2023). De foto was van voor de verbouwing van de HEMA. Voor veel nostalgische Voorburgers, zoals ik, is het een achteruitgang geweest, omdat we er nu niet meer kunnen zitten voor wat drinken en lekkers. Mijn opa en oma zaten er toen ze nog leefden elk weekend. Het was een plek met veel herinneringen; een mooie plek om even naartoe te gaan als je even ergens binnen wilde zitten. Benjamin en ik zaten er in dit geval nadat we bij de bibliotheek waren geweest. Ik had een pakje met twee stroopwafels gekocht en hier aten we beide een van. De HEMA was gezellig gevuld en Benjamin keek heerlijk dromerig in het rond. Hij is wel een dromer, net als Timon en ik. Dat kan soms lastig zijn, maar ook wel weer heel goed voor de creativiteit. Nu is er dus geen plek meer om te zitten in onze HEMA. Heel jammer...

Vaderdag 2023

Meestal kies ik een foto voor mijn kleine schilderijtjes van Benjamin die ergens mee bezig is en vooral niet in de camera kijkt. Hierdoor duik je in mijn beleving meer mee in een moment; je kijkt mee met de personen op het doek, in plaats van in de ogen van het model. Bij mijn vaderdag schilderijtjes maakte ik hierop een uitzondering. 

Dit was weer een schilderijtje voor vaderdag. Dit keer vanuit een foto van Michael Fousert. Het mooie vind ik dat Benjamin tevreden richting de camera kijkt, maar ook heel veilig bij zijn papa lijkt. Zijn papa, Timon, keek hem liefdevol aan. Een moment later gaf Timon hem een kus en daar is ook een foto van. Een liefdevol vader-zoon momentje, zoals vele anderen elke dag. Ik ben heel blij met de familierelatie die we als gezin mogen hebben!

In de grote boekenkast in onze woonkamer pronken al deze schilderijtjes; onze mooie herinneringen aan momenten met Benjamin. Er zullen er vast nog veel volgen!