Insectenkunst

Waarom insecten?
Insecten zijn overal aanwezig, maar erg opvallend zijn ze niet. Ze zijn wel heel belangrijk voor de wereld waarin we leven. Door insecten wordt de natuur opgeruimd, door insecten hebben andere dieren te eten, door insecten vindt een groot deel van de bestuiving plaats. Kortom, we kunnen niet zonder insecten. Toch zijn het zo ongeveer de minst gewaardeerde beestjes. Daarom vind ik het belangrijk om insecten zichtbaar te maken en waardering voor deze bijzondere beestjes te creëren.

Van foto naar kunstwerk
In mijn werk vergroot ik de insecten. Ik maak ze niet anders dan dat ze zijn. Voor mijn insectentekeningen ben ik uren buiten foto’s aan het maken. Dat ik de foto zelf gemaakt heb, maakt voor mij het werk compleet. In de meeste gevallen weet ik nog waar ik de foto’s gemaakt heb en hoe groot de uitdaging was om het beestje vast te leggen. Het voegt voor mij wat toe om het beestje in het echt in actie te hebben gezien. Om de insecten beter tot hun recht te laten komen, laat ik altijd een deel, of heel de achtergrond weg in mijn tekening. Ik zet een kleur achter de insect, die de insect in mijn beleving beter uit laat komen.

Tijdens het tekenen verbaas ik mij nog wel eens over de manier waarop de insecten in elkaar zitten. Ze zijn zo klein, maar hebben zo veel details. Mijn voorkeur gaat uit naar bijen en hommels. Soms kom ik er een tegen op straat, die niet meer kan vliegen. Dan neem ik ze nog wel eens mee naar een bloemetje, of geef ik ze thuis wat honing, of suikerwater. Ze doen echt niet zomaar iemand kwaad.

Mijn werk op locatie

Boer en bij – Velt
Hier ik live insecten tekenen, maar vanwege de coronauitbraak is dit evenement niet door gegaan.
14 maart 2020

An Insect World
De expositie van An Insect World heb ik zelf georganiseerd, om insectenkunst bij elkaar te brengen en zo samen meer aandacht te geven aan deze beestjes.
1 en 2 juni 2019

TuinIdee
Tijdens dit evenement heb ik live insecten getekend en mijn werk ten toon gesteld.
13 t/m 16 februari 2020

Gardenista
Tijdens het eerste festival van Gardenista heb ik live insecten mogen tekenen en mijn werk ten toon gesteld. Er werd nog gevraagd of ik in 2020 weer aanwezig wilde zijn, maar dit ging door corona niet door.
15 t/m 19 mei 2019

Domo Eclectica
In de winkel Domo Eclectica kunt u een deel van mijn insectentekeningen vinden.
oktober 2019 tot heden

Flower Art Museum
Samen met een aantal andere insectenkunstenaars van An Insect World heeft mijn werk hier mogen hangen. Tijdens deze tentoonstelling heb ik een van de dagen live getekend.
21 juli t/m 29 september 2019

Hier is een selectie van mijn werk te zien. Er zijn nog meer insecten in de maak. De werken zijn te koop! Mailt u mij het werk waar u belangstelling voor heeft en dan geef ik u hier meer informatie over.

Roodgatje

Wesp met meloen

Wesp

Wilde bij - gereserveerd

viltvlekzandbij met pastelkrijt

Bij op groen papier - verkocht

door Maaike Krijtenburg van Maaikes Livepainting

Akkerhommel

Vliegende bij op grijsblauw papier

Vliegende Akkerhommel

Wesp op bijenkist

Hommel - verkocht

hommel verkocht met pastelkrijt

Citroenpendelzweefvlieg

Wesp - verkocht

door Maaike Krijtenburg van Maaikes Livepainting

Wesp op blauwe achtergrond - verkocht

Blinde bij op Vlinderstruik

Hier zijn een aantal filmpjes waar mijn werk in terug te zien is

Expositie An Insect world

Uitleg An Insect World

The making of

Waarom insecten?