MENU

Paaslivepaint bij C3

Livepaint kerkdienst met Pasen 6

Al een tijd leek het mij mooi om eens te schilderen tijdens een kerkdienst van C3. Het leek me mooi om eens te proberen een schilderij te maken dat een illustratie zou zijn bij de toespraak. Dit had ik aangegeven bij de organisatie van de C3 kerk waar we met ons gezin regelmatig naartoe gaan. 

Met Pasen gaf ik aan dat we niet aanwezig konden zijn, omdat Timon zou moeten werken. Wanneer Timon werkt, dan ga ik altijd naar de kerk van mijn ouders, in Voorburg. De organisatie gaf aan dat ze me graag een hoofdrol in de dienst wilde geven, vanuit mijn idee om tijdens een dienst te schilderen. Hiervoor regelde ik daarom dat Benjamin met mijn ouders mee naar de kerk zou gaan en ik zou dan wel naar C3 gaan. Timon en ik brachten alles voor het schilderen in de week voor de dienst naar de kerk. 

Het concept voor het schilderij wilde ik maken aan de hand van de toespraak, maar waar de toespraak over zou gaan was nog heel lang niet duidelijk. Daarom ging ik zelf vast nadenken over een goed concept. Er kwamen wel beelden in mij op, maar niets waar ik erg enthousiast over werd. Ik besloot ervoor te bidden en vroeg in de ochtend erna werd ik wakker met het idee wat ik uiteindelijk heb uitgewerkt tijdens de dienst. 

Een landschap met aan de linkerkant drie kruisen op een heuvel en aan de rechterkant een heuvel met het graf. Dit is waar iedereen natuurlijk aan denkt bij Pasen. Misschien iets wat in de eerste plaats wat teleurstellend lijkt. De Zoon van God kwam naar de aarde en het grootste wat hij deed was zich aan het kruis laten hangen, sterven en weer opstaan. Het was natuurlijk meer dan dat. Vandaar dat ik het beeld daarna veranderde. De kruisen en het graf schilderde ik weg en hierna schilderde ik de Here Jezus in de Hemel, met mensen die naar hem toe komen. Door wat de Here Jezus op aarde deed, kunnen wij bij de Here Jezus komen. Zijn hele leven op aarde was daarop gericht. Zijn eerste toespraak op aarde begon met "Het Koninkrijk van God is nabij." Pasen gaat niet alleen over het kruis en het graf. Het gaat vooral over de Hemelpoort die de Here Jezus voor ons wilde openen!

Om de organisatie van de kerk het concept duidelijk te maken, maakte ik dit document: expectations-reality. De toespraak werd uiteindelijk toch wat anders, maar daar paste het idee voor het schilderij nog prima bij. 1,5 uur had ik maximaal voor het schilderij. Voor een livepaint reken ik altijd drie tot zeven uur, dus het zou een race tegen de klok worden. Thuis probeerde ik het concept vast uit. Het is mogelijk om deze oefenversie te kopen via kunst kopen

De zondag van de Paasdienst hoefde Timon plotseling niet te werken, dus konden we met het hele gezin gaan. Dit was super fijn! Het schilderen ging goed! Natuurlijk heeft het werk niet zoveel details als een werk waar ik meer tijd in steek, maar voor een schilderij van dit formaat in zo'n korte tijd was ik dik tevreden. Er kwamen aardig wat mensen na de dienst langslopen om te zeggen dat ze het mooi hadden gevonden.

Kerk @c3denhaag
Fotograaf @michaelfousert
Schildersezel @kangaroktc